Grčki filozof Tales Milećanin, poznavaoc jednostavne analize i opservacije

Grčki filozof Tales Milećanin (625 – 547. p. n. e) izmedju ostalog je predvideo pomračenje Sunca koje se dogodilo 584. godine pre nove ere, izmerio je i visinu piramida pomoću dužine njihove senke, a dokazao je i nekoliko geometrijskih teorema, a jedna se i danas naziva po njemu. Jednom prilikom je gledajuci više u zvezdano nebo nego kuda je hodao, priča se, upao u jamu. Na njegove pozive za pomoc odgovorila je jedna starica koja se tu zatekla i tada ga posavetovala: „Ti ne vidiš ni kuda hodaš, a hoćeš da saznaš šta se na nebu dešava!“

Za Talesa se inače smatra da je bio naučnik, matematičar, prvi grčki filozof (po Aristotelu), pa čak i političar, mada je po zvanju bio inženjer. Rodio se  u grčkoj gradskoj republici Miletu u uglednoj i poštovanoj porodici. On je bio prvi na listi od sedam mudraca (po Platonu u njegovom spisu "Protagora") i uopšte prvi kome je dodeljen (najverovatnije tek posmrtno) naziv mudrac. Ne zna se da li je Tales išta pisao, a ako i jeste, njegovi tekstovi su zasigurno izgubljeni u vremenu. Podatke o Talesu imamo iz tekstova učenih ljudi koji su živeli posle Talesa. 



Koliko su ovi tekstovi verodostojni ne možemo znati, no po njima se Tales pokazuje kao izuzetno dovitljiv čovek koji je lidijskom kralju Krezu pokazao kako da prevede svoju vojsku preko reke Halis na kojoj nema mostova; zatim kao politički dalekovid savetnik koji je ujedinio gradove Jonije, kao snalažljiv čovek koji zna kako da se obogati, kao istraživač koji u Egiptu traga za uzrocima konstantnih poplava Nila, kao vrstan poznavalac mora koji je napisao knjigu o navigaciji, kao matematičar koji je udario temelje osnovama geometrije i izmerio visine čuvenih piramida; zatim kao poznavalac zvezda koji je predvideo pomračenje Sunca i kao filozof i mudar čovek koga krase izreke poput:

"Teško je poznavati samoga sebe"

Kako je ovaj, po svemu sudeći, veliki mislilac razmišljao i gde je stekao svoje znanje iz geometrije vidi se iz onoga što je napisao Proklus, poslednji veliki grčki filozof koji je živeo oko 450 g.n.e.:"Tales je prvo otišao u Egipat i odatle doneo "zemljomerstvo" (grc.geometria) u Heladu. Sam je otkrio mnoge zakonitosti, i upoznao svoje naslednike sa njima. Njegov metod rešavanja problema je predstavljao generalizaciju u nekim slučajevima, a bio je više jednostavna analiza i opservacija u drugim slučajevima.".



Kako je Tales izmerio visinu piramida? Hjeronimus kaže da je Tales uspeo da izmeri visinu piramida posmatrajući dužinu njihovih senki u trenutku kada su naše senke jednake našoj visini. Sličan iskaz daje i Plinije: "Tales je otkrio kako da dobije visinu piramida i drugih sličnih objekata tako što je merio senku objekta u vremenu kada su telo i njegova senka jednaki po dužini." 

Ovi iskazi izgleda ne pokazuju neko geometrijsko znanje, već jednostavno iskustvenu opservaciju da u trenutku kada dužina senke nekog objekta postane istovetna njegovoj visini, tada lako možemo utvrditi visinu tog objekta.

U mnogim knjigama istorije matematike Talesu se pripisuje pet teorema iz elementarne geometrije:


  • Krug je presečen prečnikom.
  • Bazni uglovi jednakokrakog trougla su jednaki.
  • Uglovi formirani presecanjem dveju prava su međusobno jednaki.
  • Dva trougla su istovetna ukoliko imaju istovetna dva ugla i jednu stranicu.
  • Ugao u polukrugu je prav ugao.
 
O Talesovoj filozofiji najviše znamo iz onoga što je Aristotel napisao u svojoj "Metafizici": "Tales reče da je voda početak svih stvari (i iz toga je zaključio da je Zemlja ravna ploča koja pluta na beskrajnom okeanu)". Možda se ovakav stav ne čini kao odgovarajući početak za nauku i filozofiju kakve znamo danas, međutim na osnovu toga da je nastao iz mitologije, on je ipak revolucionaran. Aristotel Talesa svrstava u tzv. fizičare, odnosno one koji traže physis (grč.osnova svih stvari).

Još neke Talesove izreke:
  • Ako zapovedaš, upravljaj samim sobom.
  • Ako je vladar jednom omražen, onda ga njegova bilo dobra bilo loša dela terete.
  • Veće je poštovanje iz daljine.
  • Najbrži je um, jer kroz sve juri.
  • Hodajući putem Tales je gledao u nebo i pao u jamu. Zvao je u pomoć i na to mu je rekla jedna starica: - E, Talese, ti nisi u stanju da vidiš šta ti je pred nogama, a htio bi spoznati što je na nebu.
  • Tales je govorio da se smrt ne razlikuje od života. Kad mu je prigovoreno pa zašto onda ne umre, rekao je: - Baš zato što nema nikakve razlike.
  • Šta je teško? - Samoga sebe spoznati. A što je lako? - Drugome savet davati.
  • Kako ćemo živeti najbolje i najpravednije? - Ako ne budemo radili ono što drugima prigovaramo.
  • Čoveku koji ga je pitao šta je bilo pre: noć ili dan, on je odgovorio: „Noć je za jedan dan starija."

0 komentari:

Post a Comment