Karl Segan - Popularizator prirodnih nauka i pionir u razvijanju egzobiologije

Karl Segan (Carl Edward Sagan) je ime jednog od najpoznatijih naučnika 20-og veka. Bio je američki astronom, popularizator astronomije, astrofizike i ostalih prirodnih nauka. Bio je pionir u razvijanju egzobiologije i programa SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

Rodjen je 9. novembra 1934. godine u Bruklinu (Njujork). Otac mu je bio baštovan, a majka domaćica. Nakon srednje škole studira u Čikagu fiziku, matematiku, hemiju i biologiju. 1955. je diplomirao, 1956. magistrirao, a 1960. doktorirao astronomiju i astrofiziku. Jedno vreme predaje na Harvardu da bi zatim prešao na Kornelov univerzitet (1968) gde radi kao redovan profesor. Od 1972 do 1981. godine radio je kao pomoćnik direktora Centra za radio i svemirska istraživanja na Univerzitetu Korneli.



Seganovo strasno zanimanje za planetarna istraživanja nije ostalo nezapaženo te dobija značajnu ulogu u Nasinim svemirskim poduhvatima. Njegovo ime vezano je za misije Mariner, Viking, Vojadžer, Pionir i Galileo. Istražuje efekat staklene bašte na Veneri, uticaj Marsovih peščanih oluja na promenu godišnjih doba, atmosferu Titana itd.

Radio je i kao savetnik u NASI, zatim je učestvovao u projektu Apolo pre sletanja na Mesec. On je osmislio poruku koja je poslata na zlatnoj ploči na letelici Vojadžer 1, a kasnije i 2. To je poruka koja bi trebala da kaže potencijalnim vanzemaljskim nalazačima nešto o nama i našem mestu u Svemiru. U svojoj knjizi Kosmos je opisao detaljnije misiju Vojadžra.

1994. godine Segan je oboleo od raka koštane srži. Nakon transplatacije sledi privremeno poboljšanje i uspeva da nastavi sa daljim radom. 20. decembra 1996. Karl Segan je umro.

Neka od naučnih dostignuća

Istraživanjem radio talasa sa Venere je predvideo da je površinska temperatura ove planete 500 °C. Takođe je pre toga pretpostavio da je površina ove planete veoma topla i suva. Pomoću misije Mariner, na kojoj je i sam radio, njegova predviđanja su potvrđena.

Takođe je među prvima pretpostavio da Saturnov mesec Titan poseduje tečne okeane i da Jupiterov satelit Evropa ispod površine krije okeane vode. Okeane ispod površine Evrope je kasnije indirektno potvrdila letelica Galilej.

Pomogao je da se objasni sastav atmosfera na Veneri i Jupiteru. Otkrio je i da je atmosfera na Veneri veoma gusta i da pritisak raste sve do tla i da je veoma visok. Saslužan je i za otkriće sezonskih promena na Marsu.
On je 1994. godine dobio Public Welfare Medal, najviše priznanje Nacionalne Akademije Nauka za doprinos nauci.


Naučna zastupanja

Bio je vatreni zagovornik u istraživanjima vanzemaljskog života. On je pozvao naučnike širom sveta da pomoću radio teleskopa prate signale koje mogu slati venzemaljski oblici života. Na taj način je bio jedan od inicijatora već pomenutog programa SETI. Jedan je i od osnivača Planetarnog društva (Planetary Society) koje broji preko 100,000 članova širom sveta.




Borio se protiv astrologije i njenog nenaučnog izlaganja, a takođe je često govorio o sukobu nauke i religije. Jedna od njegovih poznatih izreka, iz knjige Ričarda Dokinsa Zabluda o Bogu :

Ako pod pojmom “Bog” mislimo na skup fizičkih zakona koji upravljaju kosmosom, onda zasigurno postoji takav Bog. Medjutim, taj Bog nas emotivno ne ispunjava nema previše smisla moliti se zakonu gravitacije.

U svojoj knjizi Plava tačka u beskraju je napisao:

Kako je moguće da gotovo nijedna religija nije razmotrila nauku i zaključila: To je bolje nego što smo mislili! Kosmos je mnogo veći nego što je rekao naš prorok – veličanstveniji, istančaniji, otmeniji.


Seganova dela

Segan je objavio više od 700 radova za čega je dobio velik broj priznanja i počasnih zvanja na američkim koledžima. Nosilac je i Pulicerove nagrade, najznačajnijeg američkog priznanja za književnost.
Tokom Hladnog rata Sagan je bio zadužen za širenje svesti o opasnostima upotrebe nuklearnog oružija.

Međutim, široj javnosti Segan je poznat pre svega po svojim akcijama na popularizaciji nauke. Bio je odličan govornik i odličan pisac. Umeo je zanimljivim pričama i primerima da objasni i najteže naučne teorije. Možda i najpoznatija naučno-popularna knjiga koja je ikad napisana je njegovo veliko delo Kosmos, po kojoj je snimljena i TV serija. Serija je prikazana u 60 zemalja, a gledalo ju je preko pola milijarde ljudi. Segan je tvorac i nekoliko naučno-fantastičnih romana. Poznat je njegov bestseler Kontakt po kome je snimljen i film.

Neka od njegovih najpoznatijih dela :
  • Billions and Billions [prevod]
  • Contact
  • Cosmos [engleski] [prevod]
  • The Demon-Haunted World [prevod]
  • The Dragons of Eden
  • Pale Blue Dot [engleski]
  • The Varieties Of Scientific Experience
  • The Cosmic Connection
  • Shadows of forgotten ancestors
Veoma se zanimao i za planetologiju, a i za poreklo života i naučno objašnjenje našeg mesta u Svemiru. Bio je u upravnim odborima mnogih naučnih uduženja u Americi i jedan od najvećih popularizatora nauke na svetu.
Neke od njegovih misli ::

„Everything in the history books happens here in the last 10 seconds of the cosmic calendar. We on Earth have just awakened to the great oceans of space and time from which we have emerged. We are the legacy of 15 billion years of cosmic evolution. We have a choice: We can enhance life and come to know the universe that made us, or we can squander our 15 billion-year heritage in meaningless self-destruction. What happens in the first second of the next cosmic year depends on what we do, here and now with our intelligence and our knowledge of the cosmos.“

In science it often happens that scientists say, 'You know that's a really good argument; my position is mistaken,' and then they would actually change their minds and you never hear that old view from them again. They really do it. It doesn't happen as often as it should, because scientists are human and change is sometimes painful. But it happens every day. I cannot recall the last time something like that happened in politics or religion."


"The nitrogen in our DNA, the calcium in our teeth, the iron in our blood, the carbon in our apple pies were made in the interiors of collapsing stars. We are made of star stuff."

"I would love to believe that when I die I will live again, that some thinking, feeling, remembering part of me will continue. But as much as I want to believe that, and despite the ancient and worldwide cultural traditions that assert an afterlife, I know of nothing to suggest that it is more than wishful thinking."

"The truth may be puzzling. It may take some work to grapple with. It may be counter intuitive. It may contradict deeply held prejudices. It may not be consonant with what we desperately want to be true. But our preferences do not determine what's true."


Mars Pathfinder, stanica koja je 1997. spuštena na Mars danas nosi naziv Dr Carl Sagan Memorial Station.

0 komentari:

Post a Comment